Burešová Pavla
Zápisník milovníka vína
Proč byste nemohli mít i vy svůj Zápisník milovníka vína? Na jeho stránkách najdete prostor pro zápisky z vašich ochutnávek, ale i mnoho zajímavého o nápoji, jehož jste milovníkem.
Pokud právě držíte v ruce tento zápisník, budete zřejmě, stejně jako já, milovník vína. A právě pro vás byla tato kniha připravená. Tento Zápisník se v žádném případě nestaví do role encyklopedie či učebnice pojednávající o tak širokém oboru, jakým je vínoznalectví.
O pěstování vinné révy, výrobě vína z hroznů a o víně samotném se můžete učit na několikaletých vědních oborech na zemědělských, hotelových či jiných školách. O této problematice by se mohlo napsat tisíce stran a stále by v nich nebylo obsažené všechno.
Proto v knížce najdete jen základní informace o oboru a její prostor je věnován hlavně vašim zápiskům z ochutnávek a místu pro vlepení fotografií či etiket z lahví od vína. Z vlastní zkušenosti vím, že si nejsem schopná zapamatovat názvy všech těch báječných vín, která jsem při rodinných oslavách, posezeních s přáteli nebo na cestách ochutnala.
Možná jste na tom stejně… Nejprve jsem si zapisovala poznámky do diářů, na lístečky a účtenky. Staré diáře jsem ale vždy v lednu vyhodila a lístečky s poznámkami poztrácela. A tak jsem si na své poznatky pořídila „zvláštní sešit“. Nápad se zalíbil mým přátelům, kteří mi do něj ochotně přispívali svými zážitky ze svých vinných ochutnávek.
A tak zcela spontánně vznikl můj soukromý Zápisník milovnice vína. Abych k tomuto svému dosud amatérskému průzkumu v oblasti degustace vín přidala i odborný vhled, požádala jsem profesionála z enologie (vědní obor pojednávající o víně a vinařství), certifikovanou hodnotitelku vín a členku Asociace sommelierů ČR paní Ing. Pavlu Burešovou, aby mi pomohla vytvořit tento Zápisník milovníka vína.
Patricia Janečková
Číst více
Pokud právě držíte v ruce tento zápisník, budete zřejmě, stejně jako já, milovník vína. A právě pro vás byla tato kniha připravená. Tento Zápisník se v žádném případě nestaví do role encyklopedie či učebnice pojednávající o tak širokém oboru, jakým je vínoznalectví.
O pěstování vinné révy, výrobě vína z hroznů a o víně samotném se můžete učit na několikaletých vědních oborech na zemědělských, hotelových či jiných školách. O této problematice by se mohlo napsat tisíce stran a stále by v nich nebylo obsažené všechno.
Proto v knížce najdete jen základní informace o oboru a její prostor je věnován hlavně vašim zápiskům z ochutnávek a místu pro vlepení fotografií či etiket z lahví od vína. Z vlastní zkušenosti vím, že si nejsem schopná zapamatovat názvy všech těch báječných vín, která jsem při rodinných oslavách, posezeních s přáteli nebo na cestách ochutnala.
Možná jste na tom stejně… Nejprve jsem si zapisovala poznámky do diářů, na lístečky a účtenky. Staré diáře jsem ale vždy v lednu vyhodila a lístečky s poznámkami poztrácela. A tak jsem si na své poznatky pořídila „zvláštní sešit“. Nápad se zalíbil mým přátelům, kteří mi do něj ochotně přispívali svými zážitky ze svých vinných ochutnávek.
A tak zcela spontánně vznikl můj soukromý Zápisník milovnice vína. Abych k tomuto svému dosud amatérskému průzkumu v oblasti degustace vín přidala i odborný vhled, požádala jsem profesionála z enologie (vědní obor pojednávající o víně a vinařství), certifikovanou hodnotitelku vín a členku Asociace sommelierů ČR paní Ing. Pavlu Burešovou, aby mi pomohla vytvořit tento Zápisník milovníka vína.
Patricia Janečková
Vše, co byste měli vědět o víně....
Určitě jste často na rozpacích, zda právě ochutnáváte dobré, nebo špatné víno. Podle etikety to obvykle nepoznáte. Možná ani nevíte, jak víno správně uchovávat, podávat a jak ho harmonicky skloubit s určitým typem jídla.
Kniha vám odpoví nejen na tyto, ale i na spoustu jiných otázek, které vás napadnou při pití tohoto lahodného nápoje a na které se zpravidla nemáte koho zeptat. Potěší každého, kdo začíná s poznáváním vína nebo si chce rozšířit své znalosti. Umožní navíc rozeznávat jeho vlastnosti, rozlišovat kvalitu a lépe se orientovat na neustále se zvětšujícím trhu domácích a zahraničních vín. Víno je zde představeno jako fenomenální nápoj, jehož výsledná chuť závisí už na způsobu pěstování révy vinné ve vinici, na klimatu, půdě a na tom, jak ji dotvářejí vinaři při výrobě. Autoři vycházejí ze svých odborných, pedagogických a vědeckých zkušeností, které prostřednictvím této knížky předávají začínajícím milovníkům vína.
Číst více
Kniha vám odpoví nejen na tyto, ale i na spoustu jiných otázek, které vás napadnou při pití tohoto lahodného nápoje a na které se zpravidla nemáte koho zeptat. Potěší každého, kdo začíná s poznáváním vína nebo si chce rozšířit své znalosti. Umožní navíc rozeznávat jeho vlastnosti, rozlišovat kvalitu a lépe se orientovat na neustále se zvětšujícím trhu domácích a zahraničních vín. Víno je zde představeno jako fenomenální nápoj, jehož výsledná chuť závisí už na způsobu pěstování révy vinné ve vinici, na klimatu, půdě a na tom, jak ji dotvářejí vinaři při výrobě. Autoři vycházejí ze svých odborných, pedagogických a vědeckých zkušeností, které prostřednictvím této knížky předávají začínajícím milovníkům vína.